Departamente
TOATE DEPARTAMENTELE.NoutatiAlergologieAnaliza urineiAnatomie patologicaAnatomie patologica 2AutoimunitateBacteriologieBiochimieDroguriGeneticaHematologieHemostazaHepatiteHormoniImunitateImunohematologieImunohistochimieInfectioaseIntoleranta alimentaraMarkeri tumoraliMedicamenteMetabolismMicologieOncologie molecularaParazitologieProteine de faza acutaProteine specialeSarcina si fertilitateSerologieStatus oxidativToxicologieVitamine
Diamino oxidase concentration (test de intoleranta la histamina) (DAO)
ID
1431
DEPARTAMENT
Alergologie
DENUMIRE
Diamino oxidase concentration (test de intoleranta la histamina) (DAO)
DURATA
10
PRODUS BIOLOGIC
SER congelat
CANTITATE
1 ml
RECIPIENT
eprubeta vidata 5ml cu gel (capac rosu+galben)
NR RECIPIENTE
1
OBS
Pret 200 lei.
Despre analiza - Diamino oxidase concentration (test de intoleranta la histamina) (DAO)
Activitatea diaminoxidazei (DAO) – intoleranta la histaminăDeficitul de DAO este o alterare a metabolismului histaminei alimentare care apare atunci când activitatea enzimei Diamine Oxidase (DAO) este scăzută. Cu alte cuvinte, atunci când, dintr-un anumit motiv, există o deficiență semnificativă în activitatea funcțională a enzimei principale în metabolismul histaminei.
Dezechilibrul dintre histamina ingerată și histamina eliberată de celulele de stocare a histaminei, precum și capacitatea de degradare a histaminei, duce la acumularea histaminei în plasmă. Aceasta declanșează apariția unor efecte adverse asupra sănătății.
Efecte adverse ale deficitului de DAO
La persoanele sănătoase, histamina administrată împreună cu alimentele este degradată rapid de către enzima Diamine Oxidase (DAO), dar persoanele cu o activitate funcțională scăzută a DAO riscă să sufere de intoleranță la histamină sau de histaminoză alimentară.
Spre deosebire de alergia alimentară, apariția simptomelor sau a efectelor adverse nu este legată de consumul unui anumit aliment; nu numai că poate fi legată de o mare varietate de alimente cu conținuturi diferite de histamină, dar simptomele pot apărea chiar și după ingerarea unor produse cu niveluri scăzute de histamină.
Acest lucru a impus dificultăți considerabile în stabilirea unei doze maxime tolerabile; de fapt, nu există un consens clar asupra acestei valori.
Valorile care variază între 50 mg de histamină (într-o porție de vin, 125 ml, de exemplu) și 60-75 mg, înainte de administrarea de histamină pură, au fost enumerate ca factori declanșatori ai simptomelor deficitului de DAO.
Datorită varietății largi a simptomelor derivate din deficitul de DAO, care reprezintă patologii cronice cu o prevalență ridicată în populație, sunt necesare cercetări și progrese imediate privind originea și posibilele tratamente ale acestuia.
Nu este necesar ca toate simptomele să se manifeste, deși majoritatea pacienților cu activitate funcțională scăzută a DAO prezintă în medie trei dintre aceste simptome, migrena fiind cea mai răspândită.20% dintre pacienți prezintă 1 sau 2 dintre aceste simptome asociate, 41,3% dintre pacienți prezintă 3 sau 4 dintre aceste simptome, iar 33,8% prezintă mai mult de 5.
Cele mai frecvente simptome derivate din deficitul de DAO
Migrenă și alte dureri de cap vasculare.
Tulburări gastrointestinale, în special cele asociate cu sindromul colonului iritabil, cum ar fi constipația, diareea, sațietatea, flatulența sau senzația de umflătură.
Tulburări dermatologice, cum ar fi pielea uscată, atopia sau psoriazisul.
Dureri ale țesuturilor moi, diagnosticate de obicei ca fibromialgie.
Oboseală cronică
În copilărie și adolescență, deficitul de DAO a fost legat de tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD).
Calea histaminei în organismÎn metabolismul histaminei, când aceasta ar trebui să fie degradată de enzima DAO pentru a deveni N-acetil aldehidă imidazol, se produce o acumulare a aminei din cauza lipsei enzimei în celulele mucoasei intestinale.
O activitate enzimatică scăzută face ca concentrația de histamină, care provine din alimente și este în general considerată normală, să nu fie metabolizată și se produce o permeabilizare transepitelială a histaminei exogene.În acest fel, histamina pătrunde în fluxul sanguin crescând concentrația plasmatică și, odată localizată în sânge, se răspândește în tot organismul.
Nu este necesar ca toate simptomele să se manifeste, deși majoritatea pacienților cu activitate funcțională scăzută a DAO prezintă în medie trei dintre aceste simptome, migrena fiind cea mai răspândită.20% dintre pacienți prezintă 1 sau 2 dintre aceste simptome asociate, 41,3% dintre pacienți prezintă 3 sau 4 dintre aceste simptome, iar 33,8% prezintă mai mult de 5.
Cele mai frecvente simptome derivate din deficitul de DAO
Migrenă și alte dureri de cap vasculare.
Tulburări gastrointestinale, în special cele asociate cu sindromul colonului iritabil, cum ar fi constipația, diareea, sațietatea, flatulența sau senzația de umflătură.
Tulburări dermatologice, cum ar fi pielea uscată, atopia sau psoriazisul.
Dureri ale țesuturilor moi, diagnosticate de obicei ca fibromialgie.
Oboseală cronică
În copilărie și adolescență, deficitul de DAO a fost legat de tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD).
Calea histaminei în organismÎn metabolismul histaminei, când aceasta ar trebui să fie degradată de enzima DAO pentru a deveni N-acetil aldehidă imidazol, se produce o acumulare a aminei din cauza lipsei enzimei în celulele mucoasei intestinale.
O activitate enzimatică scăzută face ca concentrația de histamină, care provine din alimente și este în general considerată normală, să nu fie metabolizată și se produce o permeabilizare transepitelială a histaminei exogene.În acest fel, histamina pătrunde în fluxul sanguin crescând concentrația plasmatică și, odată localizată în sânge, se răspândește în tot organismul.