Departamente
.NoutatiAlergologieAnaliza urineiAnatomie patologicaAnatomie patologica 2AutoimunitateBacteriologieBiochimieDroguriGeneticaHematologieHemostazaHepatiteHormoniImunitateImunohematologieImunohistochimieInfectioaseIntoleranta alimentaraMarkeri tumoraliMedicamenteMetabolismMicologieOncologie molecularaParazitologieProteine de faza acutaProteine specialeSarcina si fertilitateSerologieStatus oxidativToxicologieVitamine
Boala celiacă: Mai mult decât intoleranța la gluten
Ce este boala celiacă?
Boala celiacă este o tulburare digestivă cauzată de o reacție imunitară anormală la gluten.
Boala celiacă mai este cunoscută și sub numele de enteropatie sensibilă la gluten
Glutenul este o proteină care se găsește în alimentele fabricate din grâu, orz, secară și triticale. Se găsește, de asemenea, în ovăzul care a fost fabricat în instalații de prelucrare care manipulează alte cereale. Glutenul se poate găsi chiar și în unele medicamente, vitamine și rujuri.
Intoleranța la gluten, cunoscută și sub numele de tulburări legate de gluten, se caracterizează prin simptome după ce se consumă alimente care conțin gluten.
Persoanele cu sensibilitate non-celiacă la gluten pot avea o sensibilitate ușoară la gluten, în timp ce altele au boala celiacă, care este o tulburare autoimună.
În cazul bolii celiace, răspunsul imunitar la gluten creează toxine care distrug vilozitățile.
Vilozitățile sunt mici proeminențe asemănătoare unor degete în interiorul intestinului subțire.
Atunci când vilozitățile sunt deteriorate, organismul nu poate absorbi substanțele nutritive din alimente.
Acest lucru poate duce la malnutriție și la alte complicații grave de sănătate, inclusiv leziuni intestinale permanente.
Persoanele cu boală celiacă trebuie să elimine toate formele de gluten din dieta lor. Aceasta include majoritatea produselor de panificație, produsele de patiserie, berea și alimentele în care glutenul poate fi folosit ca ingredient stabilizator.
Care sunt simptomele bolii celiace?
Simptomele bolii celiace implică, de obicei, intestinele și sistemul digestiv, dar pot afecta și alte părți ale corpului. Copiii și adulții tind să aibă un set diferit de simptome.
Simptomele bolii celiace la copii
Copiii cu boală celiacă se pot simți obosiți și iritați.
De asemenea, ei pot fi mai mici decât în mod normal și pot avea o pubertate întârziată.
Alte simptome comune includ:
Simptomele bolii celiace la adulți
Adulții cu boală celiacă pot prezenta simptome digestive.
În majoritatea cazurilor, însă, simptomele afectează și alte zone ale corpului.
Aceste simptome pot include:
Dermatita herpetiformă este un alt simptom comun al bolii celiace. Dermatita herpetiformă este o erupție cutanată cu mâncărimi intense, formată din umflături și vezicule. Se poate dezvolta pe coate, fese și genunchi. Dermatita herpetiformă afectează aproximativ 15 până la 25 la sută dintre persoanele cu boală celiacă. Cei care se confruntă cu dermatita herpetiformă nu au, de obicei, simptome digestive.
Este important de reținut că simptomele pot varia de la o persoană la alta, în funcție de diverși factori, inclusiv:
perioada de timp în care cineva a fost alăptat la sân în copilărie
vârsta la care cineva a început să mănânce gluten
cantitatea de gluten pe care o mănâncă cineva
gravitatea leziunilor intestinale
Unele persoane cu boală celiacă nu au niciun simptom.
Cu toate acestea, ele pot dezvolta totuși complicații pe termen lung ca urmare a bolii lor.
Programează imediat o programare la medic dacă suspectezi că tu sau copilul tău aveți boala celiacă.
Atunci când diagnosticul și tratamentul sunt întârziate, este mai probabil să apară complicații.
Cine riscă să sufere de boala celiacă?
Boala celiacă se transmite în familie. Potrivit Centrului Medical al Universității din Chicago, oamenii au o șansă din 22 de a dezvolta boala celiacă dacă un părinte sau un frate sau o soră suferă de această afecțiune.
Un om din 100 este afectat de boala celiaca.
Persoanele care au alte boli autoimune și anumite tulburări genetice sunt, de asemenea, mai predispuse să aibă boala celiacă.
Unele afecțiuni asociate cu boala celiacă includ:
Cum se diagnostichează boala celiacă?
Diagnosticul începe cu un examen fizic și cu o anamneză medicală.
Medicii vor efectua, de asemenea, diverse teste pentru a ajuta la confirmarea diagnosticului.
Persoanele cu boală celiacă au adesea niveluri ridicate de anticorpi antiendomisium (EMA), anti-transglutaminază tisulară (tTGA) si anticorpi anti gliadina.
Aceștia pot fi detectați cu ajutorul testelor de sânge. Testele sunt mai fiabile atunci când sunt efectuate în timp ce glutenul este încă în alimentație.
Testele de sânge comune includ:
hemogramă completă
testele funcției hepatice
testul de colesterol
testul nivelului de fosfatază alcalină
testul de analiză a albuminei serice
test de predispozitie genetica boala celiaca-HLA DQ2 / HLA DQ8
La persoanele cu dermatita herpetiformă o biopsie a pielii poate ajuta, de asemenea, medicii să diagnosticheze boala celiacă.
În timpul unei biopsii cutanate, medicul va îndepărta bucăți mici de țesut cutanat pentru a fi examinate cu ajutorul unui microscop. Dacă rezultatele biopsiei cutanate și ale analizelor de sânge indică boala celiacă, este posibil să nu fie necesară o biopsie internă.
În cazurile în care rezultatele testelor de sânge sau ale biopsiei cutanate nu sunt concludente, se poate utiliza o endoscopie superioară pentru a testa boala celiacă.
În timpul unei endoscopii superioare, un tub subțire, numit endoscop, este introdus prin gură și coborât în intestinul subțire.O cameră mică atașată la endoscop permite medicului să examineze intestinele și să verifice dacă există leziuni ale vilozităților. Medicul poate efectua, de asemenea, o biopsie intestinală, care presupune prelevarea unei mostre de țesut din intestine pentru analiză.
Diagnosticul timpuriu scade șansele de a dezvolta o altă afecțiune
VÂRSTA LA CARE SE FACE DIAGNOSTICUL ȘANSA DE A DEZVOLTA O ALTĂ AFECȚIUNE AUTOIMUNĂ
2-4 ani 10.5%
4-12 ani 16.7%
12-20 ani 27%
Peste 20 ani 34%
Cum se tratează boala celiacă?
Singurul mod de a trata boala celiacă este de a elimina definitiv glutenul din alimentația dumneavoastră.
Acest lucru permite vilozităților intestinale să se vindece și să înceapă să absoarbă nutrienții în mod corespunzător.
Medicul dumneavoastră vă va învăța cum să evitați glutenul, urmând în același timp o dietă nutritivă și sănătoasă. De asemenea, vă va da instrucțiuni despre cum să citiți etichetele alimentelor și ale produselor, astfel încât să puteți identifica orice ingrediente care conțin gluten.
Simptomele se pot ameliora în câteva zile de la eliminarea glutenului din alimentație. Cu toate acestea, nu ar trebui să încetați să mai consumați gluten până când nu se pune un diagnostic.
Eliminarea prematură a glutenului poate interfera cu rezultatele testelor și poate duce la un diagnostic incorect.
Precauții alimentare pentru persoanele cu boală celiacă
Menținerea unei diete fără gluten nu este ușoară. Din fericire, multe companii fabrică acum produse fără gluten, care pot fi găsite în diverse magazine alimentare și magazine specializate.
Pe etichetele acestor produse se va scrie "fără gluten".
Dacă suferiți de boala celiacă, este important să știți ce alimente sunt sigure. Iată o serie de orientări alimentare care vă pot ajuta să stabiliți ce să mâncați și ce să evitați.
Evitați următoarele ingrediente:
Puteți consuma aceste cereale și amidonuri fără gluten:
Odată ce intestinul se vindecă complet, organismul va fi capabil să absoarbă nutrienții în mod corespunzător.
Surse:
Ce este boala celiacă?
Boala celiacă este o tulburare digestivă cauzată de o reacție imunitară anormală la gluten.
Boala celiacă mai este cunoscută și sub numele de enteropatie sensibilă la gluten
Glutenul este o proteină care se găsește în alimentele fabricate din grâu, orz, secară și triticale. Se găsește, de asemenea, în ovăzul care a fost fabricat în instalații de prelucrare care manipulează alte cereale. Glutenul se poate găsi chiar și în unele medicamente, vitamine și rujuri.
Intoleranța la gluten, cunoscută și sub numele de tulburări legate de gluten, se caracterizează prin simptome după ce se consumă alimente care conțin gluten.
Persoanele cu sensibilitate non-celiacă la gluten pot avea o sensibilitate ușoară la gluten, în timp ce altele au boala celiacă, care este o tulburare autoimună.
În cazul bolii celiace, răspunsul imunitar la gluten creează toxine care distrug vilozitățile.
Vilozitățile sunt mici proeminențe asemănătoare unor degete în interiorul intestinului subțire.
Atunci când vilozitățile sunt deteriorate, organismul nu poate absorbi substanțele nutritive din alimente.
Acest lucru poate duce la malnutriție și la alte complicații grave de sănătate, inclusiv leziuni intestinale permanente.
Persoanele cu boală celiacă trebuie să elimine toate formele de gluten din dieta lor. Aceasta include majoritatea produselor de panificație, produsele de patiserie, berea și alimentele în care glutenul poate fi folosit ca ingredient stabilizator.
Care sunt simptomele bolii celiace?
Simptomele bolii celiace implică, de obicei, intestinele și sistemul digestiv, dar pot afecta și alte părți ale corpului. Copiii și adulții tind să aibă un set diferit de simptome.
Simptomele bolii celiace la copii
Copiii cu boală celiacă se pot simți obosiți și iritați.
De asemenea, ei pot fi mai mici decât în mod normal și pot avea o pubertate întârziată.
Alte simptome comune includ:
- pierderea în greutate
- vărsături
- balonare abdominală
- dureri abdominale
- diaree sau constipație persistentă
- scaune deschise la culoare, urât mirositoare
Simptomele bolii celiace la adulți
Adulții cu boală celiacă pot prezenta simptome digestive.
În majoritatea cazurilor, însă, simptomele afectează și alte zone ale corpului.
Aceste simptome pot include:
- anemie feriprivă
- dureri și rigiditate articulară
- oase slabe și fragile
- oboseală
- convulsii
- tulburări de piele
- amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor
- decolorarea dinților sau pierderea smalțului
- răni palide în interiorul gurii
- perioade menstruale neregulate
- infertilitate și avort spontan
Dermatita herpetiformă este un alt simptom comun al bolii celiace. Dermatita herpetiformă este o erupție cutanată cu mâncărimi intense, formată din umflături și vezicule. Se poate dezvolta pe coate, fese și genunchi. Dermatita herpetiformă afectează aproximativ 15 până la 25 la sută dintre persoanele cu boală celiacă. Cei care se confruntă cu dermatita herpetiformă nu au, de obicei, simptome digestive.
Este important de reținut că simptomele pot varia de la o persoană la alta, în funcție de diverși factori, inclusiv:
perioada de timp în care cineva a fost alăptat la sân în copilărie
vârsta la care cineva a început să mănânce gluten
cantitatea de gluten pe care o mănâncă cineva
gravitatea leziunilor intestinale
Unele persoane cu boală celiacă nu au niciun simptom.
Cu toate acestea, ele pot dezvolta totuși complicații pe termen lung ca urmare a bolii lor.
Programează imediat o programare la medic dacă suspectezi că tu sau copilul tău aveți boala celiacă.
Atunci când diagnosticul și tratamentul sunt întârziate, este mai probabil să apară complicații.
Cine riscă să sufere de boala celiacă?
Boala celiacă se transmite în familie. Potrivit Centrului Medical al Universității din Chicago, oamenii au o șansă din 22 de a dezvolta boala celiacă dacă un părinte sau un frate sau o soră suferă de această afecțiune.
Un om din 100 este afectat de boala celiaca.
Persoanele care au alte boli autoimune și anumite tulburări genetice sunt, de asemenea, mai predispuse să aibă boala celiacă.
Unele afecțiuni asociate cu boala celiacă includ:
- lupus
- artrita reumatoidă
- diabetul de tip 1
- boala tiroidiană
- boală hepatică autoimună
- boala Addison
- sindromul Sjogren
- Sindromul Down
- Sindromul Turner
- intoleranță la lactoză
- cancer intestinal
- limfom intestinal
Cum se diagnostichează boala celiacă?
Diagnosticul începe cu un examen fizic și cu o anamneză medicală.
Medicii vor efectua, de asemenea, diverse teste pentru a ajuta la confirmarea diagnosticului.
Persoanele cu boală celiacă au adesea niveluri ridicate de anticorpi antiendomisium (EMA), anti-transglutaminază tisulară (tTGA) si anticorpi anti gliadina.
Aceștia pot fi detectați cu ajutorul testelor de sânge. Testele sunt mai fiabile atunci când sunt efectuate în timp ce glutenul este încă în alimentație.
Testele de sânge comune includ:
hemogramă completă
testele funcției hepatice
testul de colesterol
testul nivelului de fosfatază alcalină
testul de analiză a albuminei serice
test de predispozitie genetica boala celiaca-HLA DQ2 / HLA DQ8
La persoanele cu dermatita herpetiformă o biopsie a pielii poate ajuta, de asemenea, medicii să diagnosticheze boala celiacă.
În timpul unei biopsii cutanate, medicul va îndepărta bucăți mici de țesut cutanat pentru a fi examinate cu ajutorul unui microscop. Dacă rezultatele biopsiei cutanate și ale analizelor de sânge indică boala celiacă, este posibil să nu fie necesară o biopsie internă.
În cazurile în care rezultatele testelor de sânge sau ale biopsiei cutanate nu sunt concludente, se poate utiliza o endoscopie superioară pentru a testa boala celiacă.
În timpul unei endoscopii superioare, un tub subțire, numit endoscop, este introdus prin gură și coborât în intestinul subțire.O cameră mică atașată la endoscop permite medicului să examineze intestinele și să verifice dacă există leziuni ale vilozităților. Medicul poate efectua, de asemenea, o biopsie intestinală, care presupune prelevarea unei mostre de țesut din intestine pentru analiză.
Diagnosticul timpuriu scade șansele de a dezvolta o altă afecțiune
VÂRSTA LA CARE SE FACE DIAGNOSTICUL ȘANSA DE A DEZVOLTA O ALTĂ AFECȚIUNE AUTOIMUNĂ
2-4 ani 10.5%
4-12 ani 16.7%
12-20 ani 27%
Peste 20 ani 34%
Cum se tratează boala celiacă?
Singurul mod de a trata boala celiacă este de a elimina definitiv glutenul din alimentația dumneavoastră.
Acest lucru permite vilozităților intestinale să se vindece și să înceapă să absoarbă nutrienții în mod corespunzător.
Medicul dumneavoastră vă va învăța cum să evitați glutenul, urmând în același timp o dietă nutritivă și sănătoasă. De asemenea, vă va da instrucțiuni despre cum să citiți etichetele alimentelor și ale produselor, astfel încât să puteți identifica orice ingrediente care conțin gluten.
Simptomele se pot ameliora în câteva zile de la eliminarea glutenului din alimentație. Cu toate acestea, nu ar trebui să încetați să mai consumați gluten până când nu se pune un diagnostic.
Eliminarea prematură a glutenului poate interfera cu rezultatele testelor și poate duce la un diagnostic incorect.
Precauții alimentare pentru persoanele cu boală celiacă
Menținerea unei diete fără gluten nu este ușoară. Din fericire, multe companii fabrică acum produse fără gluten, care pot fi găsite în diverse magazine alimentare și magazine specializate.
Pe etichetele acestor produse se va scrie "fără gluten".
Dacă suferiți de boala celiacă, este important să știți ce alimente sunt sigure. Iată o serie de orientări alimentare care vă pot ajuta să stabiliți ce să mâncați și ce să evitați.
Evitați următoarele ingrediente:
- grâu
- spelta
- secară
- orz
- triticale
- bulgur
- durum
- farina
- făină graham
- semolă
- bere
- pâine
- prăjituri și plăcinte
- bomboane
- cereale
- prăjituri
- biscuiți
- crutoane
- sosuri
- imitații de carne sau fructe de mare
- ovăz
- paste făinoase
- carne de prânz, cârnați și hot-dog procesați
- pansamente pentru salată
- sosuri (inclusiv sos de soia)
- păsări de curte
- supe
Puteți consuma aceste cereale și amidonuri fără gluten:
- hrișcă
- porumb
- amarantul
- arrowroot
- făină de porumb
- făină obținută din orez, soia, porumb, cartofi sau fasole
- tortilla de porumb pur
- quinoa
- orez
- tapioca
- Alimentele sănătoase, fără gluten, includ:
- carne proaspătă, pește care nu au fost pane, acoperite sau marinate
- fructe
- majoritatea produselor lactate
- legume cu amidon, cum ar fi mazărea, cartofii, inclusiv cartofii dulci, și porumbul
- orez, fasole și linte
- legume
- vin, lichioruri distilate, cidru și băuturi spirtoase
Odată ce intestinul se vindecă complet, organismul va fi capabil să absoarbă nutrienții în mod corespunzător.
Surse:
- Celiac disease. (n.d.).
niddk.nih.gov/health-information/health-topics/digestive-diseases/celiac-disease/Pages/facts.aspx - Celiac disease (gluten intolerance). (n.d.).
ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001280/ - Dermatitis herpetiformis. (n.d.).
celiac.org/celiac-disease/dermatitis-herpetiformis/ - Genetic testing. (n.d.).
uchospitals.edu/pdf/uch_007936.pdf - Mayo Clinic Staff. (2017). Celiac disease: Diagnosis and treatment.
mayoclinic.org/diseases-conditions/celiac-disease/basics/lifestyle-home-remedies/con-20030410 - What is celiac disease? (n.d.).
celiac.org/celiac-disease/what-is-celiac-disease/