+40241 660 336

NPA Laborator Analize Medicale Constanta

  • NPA Laborator Analize Medicale Constanta
    Boala celiaca este o boala autoimuna caracterizata de raspunsul imun la gluten, o proteina gasita in grau, secara si orz. Atunci cand o persoana este expusa la gluten, organismul produce anticorpi care actioneaza impotriva vilozitatilor intestinale, astfel incat toate elementele nutritive, mineralele, vitaminele nu mai sunt absorbite corespunzator, persoana in cauza incepand sa dezvolte simptome asociate cu malnutritia si malabsorbtia. Aceasta se poate manifesta la orice varsta, aceasta prezentand perioade de agravare si amelioare.
    De obicei, debutul se instaleaza dupa varsta de 6 luni, odata cu introducerea alimentelor fainoase in alimentatie, si se manifesta prin:
    - scaune diareice si apoase;
    - malnutritie;
    - varsaturi;
    - balonare, meteorism, disconfort abdominal;
    - scadere in greutate.
    Diagnosticul bolii celiace este deseori confundat cu cel al altor afectiuni precum boala Crohn, intoleranta alimentara, diverticulita, sindrimul de colon iritabil.
    Testarea pentru aceasta boala reprezinta un grup de analize dezvoltat pentru diagnosticarea si monitorizarea bolii si detectarea anticorpilor ca raspuns al sistemului imunitar, in sange. T
    estele detecteaza in principal clasele IgA si IgG de anticorpi, produsi printre primele clase din cinci ca raspuns la o posibila amenintare in organism.
    Pentru boala celiaca, testul care masoara clasa IgA de anticorpi, este mult mai specific si folosit aproape exclusiv, deoarece IgA este anticorpul principal prezent in secretiile gastrointestinale, testarea pentru anticorpii IgG poate fi recomandata doar daca o persoana are deficiente in IgA (2-3% cazuri in boala celiaca) si poate duce la rezultate fals negative.
    Cele mai comune teste pentru boala celiaca includ:
    - Screening-ul pentru anticorpi antitransglutaminaza tisulara IgA / IgG (detecteaza enzima care cauzeaza incrucisarea anumitor protein);
    - Imunoglobulina cantitativa A (masoara nivelul total de imunoglobulina A din sange);
    - Detectarea anti-gliadina IgA sau IgG.
    Netratata, boala celiaca poate cauza diferite complicatii, unele grave, precum:
    - anemie feripriva;
    - pubertate intarziata;
    - amenoree primara;
    - tulburari de memorie si de concentrare;
    - infertilitate feminina;
    - convulsii;
    - cancer de intestin subtire;
    - iritabilitate, depresie;
    - osteoporoza
    - tulburari respiratorii recurente.
    Uneori, boala celiaca se asociaza cu alte afectiuni:
    - tiroida autoimuna;
    - dermatita herpetiforma;
    - sindrom Sjogren;
    - sindrom Down;
    - diabet tip I.

    Recomandat in:
    - evaluarea pacientilor suspectati de boala celiaca, atat pacientii ce prezinta simptome clinice, cat si la cei cu simptome atipice sau la pacientii cu risc crescut de boala celiaca (istoric familiar, diagnostic anterior de boli comune);
    - test de screening la pacientii cu dermatita herpetiforma;
    - monitorizarea dietelor fara gluten la pacientii cu boala celiaca sau dermatita herpetiforma.
    Pregatire pacient: Nu este necesara o pregatire prealabila.
    Metoda EIA
    Limite si interferente

    Criterii de respindege a probei :serul este intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian.
    Mesaje



    Pentru a vedea mesajele trebuie sa va
    Autentificati
    0040241660336
    Abonati-va la newsletter
    Abonare


    Folosim cookies deoarece ne dorim sa iti oferim cea mai buna experienta online. Informatiile culese prin intermediul cookie-urilor sunt anonime, insa fara acestea, experienta ta online pe site-ul nostru ar fi semnificativ mai slaba. Mai multe informatii gasesti aici .