Ce este o reacție alergică?

Sistemul imunitar este responsabil pentru apărarea organismului împotriva bacteriilor și a virușilor. În unele cazuri, sistemul dumneavoastră imunitar se va apăra împotriva unor substanțe care, de obicei, nu reprezintă o amenințare pentru corpul uman. Unele dintre aceste substanțe sunt cunoscute sub numele de alergeni, iar atunci când organismul dumneavoastră reacționează la ele, provoacă o reacție alergică.Puteți avea o reacție alergică după ce ați inhalat, mâncat sau atins un alergen. De asemenea, medicii pot folosi alergenii pentru a diagnostica alergiile și chiar îi pot injecta în corpul dumneavoastră ca formă de tratament.Colegiul American de Alergologie, Astm și Imunologie (ACAAI) raportează că peste 50 de milioane de persoane din Statele Unite au un anumit tip de alergie.

Ce provoacă o reacție alergică?
    Medicii nu știu de ce unii oameni suferă de alergii. Se pare că alergiile se manifestă în familie, ceea ce înseamnă că pot fi moștenite. Dacă aveți un membru apropiat al familiei care suferă de alergii, aveți un risc mai mare de a le dezvolta.Motivele pentru care apar alergiile sunt neclare, dar se știe că unele substanțe provoacă în mod obișnuit o reacție alergică.
    Persoanele care au alergii sunt de obicei alergice la una sau mai multe dintre următoarele:
    -părul de animale de companie, cum ar fi cel de la o pisică sau de la un câine
    -înțepături de albine sau mușcături de alte insecte
    -anumite alimente, inclusiv nuci și crustacee
    -anumite medicamente, cum ar fi penicilina și aspirina
    -anumite plante
    -polenul
    -mucegai
    -acarieni de praf

Care sunt simptomele unei reacții alergice?
    Simptomele unei reacții alergice pot varia de la ușoare la severe. Dacă sunteți expus pentru prima dată la un alergen, simptomele pot fi ușoare. Aceste simptome se pot agrava dacă intrați în contact în mod repetat cu alergenul.
    Reacție ușoară
    Simptomele unei reacții alergice ușoare pot include:
    -urticarie, sau pete roșii cu mâncărimi pe piele
    -erupție cutanată
    -mâncărimi
    -rinită alergică, care poate duce la simptome precum congestie nazală sau strănut
    -zgârieturi în gât
    -ochi înlăcrimați sau mâncărimi

Reacție severă
    Reacțiile alergice severe (de obicei la alimente, înțepături de insecte și medicamente) pot provoca următoarele simptome:
    -crampe sau dureri abdominale
    -diaree
    -greață sau vărsături
    -durere sau senzație de apăsare în piept
    -dificultăți de înghițire
    -dificultăți de respirație
    -respirație șuierătoare
    -frică sau anxietate
    -palpitații ale inimii
    -înroșirea feței
    -umflarea feței, a ochilor sau a limbii
    -amețeli sau vertij
    -slăbiciune
    -pierderea cunoștinței
    O reacție alergică severă și bruscă, cunoscută sub numele de anafilaxie, se poate dezvolta la doar câteva secunde după expunerea la un alergen.
    Acest tip de reacție are ca rezultat simptome care pun viața în pericol, inclusiv:
    -umflarea căilor respiratorii
    -incapacitatea de a respira
    -o scădere bruscă și severă a tensiunii arteriale
    Dacă suferiți anafilaxie, solicitați imediat ajutor de urgență.
    Fără tratament, anafilaxia poate duce la deces.

Cum se diagnostichează o reacție alergică?
    Un medic de familie sau un alergolog poate diagnostica reacțiile alergice.
    Dacă prezentați simptome ale unei reacții alergice, medicul va efectua un examen și vă va întreba despre istoricul dumneavoastră de sănătate.
    Dacă reacțiile alergice sunt severe, vă poate cere să țineți un jurnal care să detalieze simptomele și substanțele care par să le provoace.
    Este posibil ca medicul să dorească să comande teste pentru a determina ce anume cauzează alergia dumneavoastră.
    Cele mai frecvent comandate tipuri de teste de alergii sunt:
    • teste cutanate
    • teste de provocare (de tip eliminare)
    • teste de sânge
    Test de provocare (de tip eliminare)
    Testul de provocare este util în diagnosticarea alergiilor alimentare.
    Acesta presupune eliminarea unui aliment din alimentația dumneavoastră timp de câteva săptămâni și urmărirea cu atenție a simptomelor atunci când mâncați din nou acel aliment.
    Test de sânge
    Un test de sânge îi permite medicului să vă verifice sângele pentru anticorpi împotriva unui posibil alergen. Un anticorp este o proteină pe care corpul dumneavoastră o produce pentru a lupta împotriva substanțelor dăunătoare.
    Testele de sânge sunt o opțiune atunci când testarea cutanată nu este utilă sau posibilă.
    Cum se tratează o reacție alergică?
    Dacă aveți o reacție alergică și nu știți ce o provoacă, este posibil să fie nevoie să consultați un medic pentru a determina la ce substanțe sunteți alergic.
    Dacă aveți o alergie cunoscută și prezentați simptome, este posibil să nu fie nevoie să solicitați asistență medicală dacă simptomele sunt ușoare.
    Tratamentul pentru anafilaxie
    Dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți suferă o reacție alergică severă, trebuie să solicitați asistență medicală de urgență. Verificați dacă persoana respiră, sunați la 112 sau la serviciile locale de urgență și, dacă este necesar, efectuați resuscitare cardio-respiratorie.
    Persoanele cu alergii cunoscute au adesea la ele medicamente de urgență, cum ar fi un autoinjector de epinefrină (EpiPen, Adrenaclick, Auvi-Q).
    Epinefrina este considerată un "medicament de salvare", deoarece deschide căile respiratorii și crește tensiunea arterială.
    Este posibil ca persoana să aibă nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru a administra medicamentul. Dacă persoana este inconștientă, urmați acești pași pentru a ajuta la prevenirea șocului:
    • așezați-o pe o parte
    • ridicați-i picioarele
    • acoperiți-o cu o pătură
    Puteți preveni o reacție alergică?
    Odată ce ați identificat cauza reacției alergice, puteți lua următoarele măsuri:
    evitați expunerea la alergen
    solicitați asistență medicală dacă sunteți expus la alergen
    aveți asupra dumneavoastră medicamente care să vă ajute în tratarea anafilaxiei

Este posibil să nu puteți evita complet o reacție alergică, dar acești pași vă pot ajuta să preveniți viitoarele reacții alergice.
    De exemplu, dacă aveți tendința de a reacționa la produsele de curățare a locuinței, luați în considerare alegerea unor produse care sunt special formulate pentru persoanele cu alergii și sensibilități.

Care sunt perspectivele pe termen lung?
    Dacă aveți o alergie cunoscută, prevenirea unei reacții alergice vă va îmbunătăți perspectivele.
    Puteți face acest lucru evitând alergenii dumneavoastră ori de câte ori este posibil.
    Perspectivele dumneavoastră vor depinde, de asemenea, de gravitatea alergiei dumneavoastră.
    Dacă aveți o reacție alergică ușoară și căutați tratament, veți avea șanse bune de recuperare. Cu toate acestea, simptomele pot reveni dacă intrați din nou în contact cu alergenul.
    Dacă aveți o reacție alergică severă, perspectivele dvs. vor depinde de primirea rapidă de îngrijiri de urgență, deoarece anafilaxia poate duce la deces.

O îngrijire medicală promptă este, de asemenea, necesară pentru a vă îmbunătăți rezultatul.