Riscul crescut de cheaguri de sânge persistă în unele cazuri de COVID-19

La mai bine de un an de la apariția SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, cercetătorii încep să înțeleagă mai bine unele dintre efectele pe care boala le poate avea asupra organismului, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
    Unul dintre aceste efecte, întâlnit frecvent la pacienții COVID-19 cu o boală de diferite grade de severitate, este nivelul ridicat al D-dimerilor din sânge.
    D-dimerul este o proteină produsă atunci când se formează cheaguri de sânge și apoi se descompune. Nivelurile ridicate de D-dimeri din sânge pot fi un semn de coagulare crescută a sângelui în organism.
    Fragmentul de proteină D-dimer este de obicei nedetectabil în sânge sau detectat la niveluri scăzute, care cresc ușor odată cu vârsta. Cu toate acestea, cu excepția cazului în care organismul formează în mod activ cheaguri și descompune cheagurile de sânge deja formate, nivelul de D-dimer din sânge ar trebui să fie sub intervalele de limită specifice vârstei.
    Dimpotrivă, nivelurile ridicate de D-dimeri pot însemna o coagulare crescută a sângelui, care face parte din răspunsul natural al organismului la inflamații și leziuni ale vaselor de sânge sau ale țesuturilor.

Creșterea coagulării sângelui poate duce la complicații precum tromboza venoasă profundă , embolia pulmonară (EP), infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

Nivelurile ridicate de D-dimer, așa cum se observă la unii pacienți cu COVID-19 sever, pot indica un risc ridicat de formare de cheaguri de sânge și complicații.
    Nedetectați și netratați, cheagurile de sânge pot contribui la rezultate nefavorabile și s-au dovedit a fi fatale în unele cazuri de COVID-19 sever.
    Recent, un grup de oameni de știință a studiat efectele COVID-19 persistent, numit în mod obișnuit COVID-19 lung, și relația sa cu inflamația și coagularea sângelui.
    Unii pacienți se confruntă cu simptome continue, cum ar fi oboseala, dificultăți de respirație și lipsa de rezistență, chiar și după ce boala acută se rezolvă.
    Cercetătorii au urmărit 150 de pacienți cu COVID-19 care au fost tratați la Spitalul St James's din Dublin în perioada mai-septembrie 2020, pentru o perioadă medie de 80 de zile după ce au fost diagnosticați pentru prima dată.
    Raportul lor, publicat în Journal of Thrombosis and Haemostasis, a constatat că nivelurile D-dimerului au rămas ridicate la aproximativ 25% dintre participanții la studiu timp de până la patru luni după diagnosticarea COVID-19.
    Nivelurile ridicate de D-dimeri au fost găsite mai ales la cei spitalizați cu boală severă și la pacienții cu vârsta de 50 de ani sau mai în vârstă.

Datele continuă să fie colectate în ceea ce privește nivelurile ridicate de D-dimeri la pacienții cu severitate variabilă a COVID-19.
    În prezent, recomandările sugerează că nivelurile de D-dimeri trebuie monitorizate chiar și după externarea din spital a pacienților cu COVID-19, deoarece nu se știe cât timp persistă riscul ridicat de coagulare a sângelui și când se rezolvă.
    Există, de asemenea, speculații conform cărora potențialul de risc crescut de formare a cheagurilor de sânge - similar cu severitatea COVID-19 - poate crește în funcție de condițiile de sănătate subiacente asociate pacientului.
    Exemple de astfel de afecțiuni subiacente includ, dar nu se limitează la cancer, traumatisme corporale, cum ar fi fracturi sau intervenții chirurgicale, tulburări autoimune și insuficiență cardiacă.
    Deși nivelurile ridicate de D-dimeri au fost detectate în mod obișnuit în rândul pacienților cu COVID-19, nu există dovezi care să explice cum sau de ce apar aceste creșteri.
    De asemenea, nu este clar de ce aceste niveluri sunt din ce în ce mai ridicate la pacienții cu un diagnostic sever de COVID-19 și de ce persistă creșterile la unii pacienți.
    Autorii studiului fac apel la continuarea cercetărilor pentru a înțelege mai bine efectele COVID-19 lung. Determinarea motivelor pentru care nivelurile D-dimerului rămân ridicate poate ajuta la înțelegerea motivelor pentru care unii pacienți suferă de COVID-19 lung și poate fi informativă pentru modul în care acești pacienți pot fi gestionați și tratați în mod eficient.

Surse:
    (April 8, 2021) Southall, Jennifer. Elevated D-dimer levels common months after COVID-19 diagnosis. Healio, Hematology/Oncology. Accessed May 1, 2021.  https://www.healio.com/news/hematology-oncology/20210408/elevated-ddimer-levels-common-months-after-covid19-diagnosis
    Townsend L, et al. Prolonged elevation of D‐dimer levels in convalescent COVID‐19 patients is independent of the acute phase response. J Thromb Haemost. 2021; doi:10.1111/jth.15267.
    (January 29, 2021) COVID-19 and Coagulopathy: Frequently Asked Questions. American Society of Hematology. Accessed May 1, 2021. https://www.hematology.org/covid-19/covid-19-and-coagulopathy