Departamente
.NoutatiAlergologieAnaliza urineiAnatomie patologicaAnatomie patologica 2AutoimunitateBacteriologieBiochimieDroguriGeneticaHematologieHemostazaHepatiteHormoniImunitateImunohematologieImunohistochimieInfectioaseIntoleranta alimentaraMarkeri tumoraliMedicamenteMetabolismMicologieOncologie molecularaParazitologieProteine de faza acutaProteine specialeSarcina si fertilitateSerologieStatus oxidativToxicologieVitamine
Profil screening anemie 210 lei contine:
Capacitatea totala de legare a fierului-CTLF
Feritina
Fier (sideremie)
Folati (acid folic)
Hemoleucograma completa
Vitamina B12 (Ciancobalamina)
Ce este anemia?
Anemia feriprivă este un tip comun de anemie - o afecțiune în care sângele nu are suficiente globule roșii sănătoase.
Globulele roșii transportă oxigenul către țesuturile organismului.
După cum sugerează și numele, anemia feriprivă se datorează unei cantități insuficiente de fier.
Fără suficient fier, organismul dumneavoastră nu poate produce suficient de mult dintr-o substanță din celulele roșii din sânge care le permite să transporte oxigenul (hemoglobina).
Ca urmare, anemia prin deficit de fier vă poate lăsa obosit și cu respirația scurtă.
De obicei, puteți corecta anemia feriprivă cu suplimentarea cu fier.
Uneori sunt necesare teste sau tratamente suplimentare pentru anemia feriprivă, mai ales dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți o hemoragie internă.
Simptome
Inițial, anemia feriprivă poate fi atât de ușoară încât trece neobservată. Dar, pe măsură ce organismul devine mai deficitar în fier și anemia se agravează, semnele și simptomele se intensifică.
Semnele și simptomele anemiei prin deficit de fier pot include:
Dacă dvs. sau copilul dvs. prezintă semne și simptome care sugerează anemie prin deficit de fier, consultați medicul dumneavoastră.
Anemia feriprivă nu este ceva ce trebuie autodiagnosticat sau tratat.
Așadar, consultați-vă medicul pentru un diagnostic mai degrabă decât să luați suplimente de fier pe cont propriu.
Supraîncărcarea organismului cu fier poate fi periculoasă, deoarece acumularea excesivă de fier poate afecta ficatul și poate provoca alte complicații.
Cauze
Anemia feriprivă apare atunci când organismul dumneavoastră nu are suficient fier pentru a produce hemoglobină.
Hemoglobina este partea din globulele roșii care dă culoarea roșie a sângelui și care permite globulelor roșii să transporte sângele oxigenat în tot corpul dumneavoastră.
Dacă nu consumați suficient fier sau dacă pierdeți prea mult fier, organismul dumneavoastră nu poate produce suficientă hemoglobină, iar anemia feriprivă va apărea în cele din urmă.
Cauzele anemiei prin deficit de fier includ:
Pierderea de sânge. Sângele conține fier în celulele roșii din sânge. Deci, dacă pierdeți sânge, pierdeți și o parte din fier. Femeile cu menstruații abundente sunt expuse riscului de anemie prin deficit de fier, deoarece pierd sânge în timpul menstruației.
Pierderea lentă și cronică de sânge în organism - cum ar fi în urma unui ulcer peptic, a unei hernii hiatale, a unui polip de colon sau a unui cancer colorectal - poate provoca anemie prin deficit de fier.
Sângerările gastrointestinale pot rezulta din utilizarea regulată a unor analgezice fără prescripție medicală, în special a aspirinei.
O lipsă de fier în dieta dumneavoastră. Organismul dumneavoastră obține în mod regulat fier din alimentele pe care le consumați. Dacă consumați prea puțin fier, în timp, organismul dumneavoastră poate deveni deficitar în fier. Exemple de alimente bogate în fier sunt carnea, ouăle, legumele cu frunze verzi și alimentele îmbogățite cu fier. Pentru o creștere și dezvoltare corespunzătoare, sugarii și copiii au nevoie de fier și din alimentație.
O incapacitate de a absorbi fierul. Fierul din alimente este absorbit în fluxul sanguin în intestinul subțire. O afecțiune intestinală, cum ar fi boala celiacă, care afectează capacitatea intestinului dumneavoastră de a absorbi substanțele nutritive din alimentele digerate, poate duce la anemie prin deficit de fier. Dacă o parte a intestinului subțire a fost ocolită sau îndepărtată chirurgical, acest lucru poate afecta capacitatea dumneavoastră de a absorbi fierul și alte substanțe nutritive.
Sarcina. Fără suplimentarea cu fier, anemia feriprivă apare la multe femei însărcinate, deoarece rezervele de fier trebuie să deservească propriul volum crescut de sânge, precum și să fie o sursă de hemoglobină pentru fătul în creștere.
Factori de risc
Aceste grupuri de persoane pot avea un risc crescut de anemie feriprivă:
Femeile.
Deoarece femeile pierd sânge în timpul menstruației, femeile, în general, prezintă un risc mai mare de anemie feriprivă.
Sugari și copii.
Bebelușii, în special cei cu greutate mică la naștere sau născuți prematur, care nu primesc suficient fier din laptele matern sau din laptele praf, pot fi expuși riscului de deficit de fier. Copiii au nevoie de fier suplimentar în timpul perioadelor de creștere. Dacă copilul dvs. nu are o dietă sănătoasă și variată, el sau ea poate fi expus riscului de anemie.
Vegetarieni.
Persoanele care nu mănâncă carne pot avea un risc mai mare de anemie prin deficit de fier dacă nu consumă alte alimente bogate în fier.
Donatorii de sânge frecvenți. Persoanele care donează sânge în mod obișnuit pot avea un risc crescut de anemie feriprivă, deoarece donarea de sânge poate epuiza rezervele de fier. Hemoglobina scăzută legată de donarea de sânge poate fi o problemă temporară, remediată prin consumul mai multor alimente bogate în fier. Dacă vi se spune că nu puteți dona sânge din cauza hemoglobinei scăzute, întrebați-vă medicul dacă ar trebui să vă faceți griji.
Prevenire
Vă puteți reduce riscul de anemie prin carență de fier alegând alimente bogate în fier.
Alegeți alimente bogate în fier
Alimentele bogate în fier includ:
Carne roșie, carne de porc și de pasăre
Fructe de mare
Fasole boabe
Legume cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi spanacul
Fructe uscate, cum ar fi stafidele și caisele
Cereale, pâine și paste făinoase îmbogățite cu fier
Mazăre
Organismul dumneavoastră absoarbe mai mult fier din carne decât din alte surse. Dacă alegeți să nu mâncați carne, este posibil să fie nevoie să vă măriți aportul de alimente bogate în fier, pe bază de plante, pentru a absorbi aceeași cantitate de fier ca și o persoană care mănâncă carne.
Alegeți alimente care conțin vitamina C pentru a spori absorbția fierului
Puteți spori absorbția de fier de către organismul dumneavoastră prin consumul de suc de citrice sau prin consumul altor alimente bogate în vitamina C în același timp în care consumați alimente bogate în fier. Vitamina C din sucurile de citrice, cum ar fi sucul de portocale, vă ajută organismul să absoarbă mai bine fierul din alimentație.
Vitamina C se găsește, de asemenea, în:
Broccoli
Grapefruit
Kiwi
Frunzele verzi
Pepeni
Portocale
Ardei
Căpșuni
Mandarine
Tomate
Anemia feriprivă este un tip comun de anemie - o afecțiune în care sângele nu are suficiente globule roșii sănătoase.
Globulele roșii transportă oxigenul către țesuturile organismului.
După cum sugerează și numele, anemia feriprivă se datorează unei cantități insuficiente de fier.
Fără suficient fier, organismul dumneavoastră nu poate produce suficient de mult dintr-o substanță din celulele roșii din sânge care le permite să transporte oxigenul (hemoglobina).
Ca urmare, anemia prin deficit de fier vă poate lăsa obosit și cu respirația scurtă.
De obicei, puteți corecta anemia feriprivă cu suplimentarea cu fier.
Uneori sunt necesare teste sau tratamente suplimentare pentru anemia feriprivă, mai ales dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți o hemoragie internă.
Simptome
Inițial, anemia feriprivă poate fi atât de ușoară încât trece neobservată. Dar, pe măsură ce organismul devine mai deficitar în fier și anemia se agravează, semnele și simptomele se intensifică.
Semnele și simptomele anemiei prin deficit de fier pot include:
- Oboseală extremă
- Slăbiciune
- Piele palidă
- Dureri în piept, bătăi rapide ale inimii sau dificultăți de respirație
- Dureri de cap, amețeli sau amețeli
- Mâini și picioare reci
- Inflamație sau durere la nivelul limbii
- Unghiile casante
- Pofte neobișnuite pentru substanțe nenutritive, cum ar fi gheața, murdăria sau amidonul
- Pofta de mâncare slabă, în special la sugari și copii cu anemie prin deficit de fier
Dacă dvs. sau copilul dvs. prezintă semne și simptome care sugerează anemie prin deficit de fier, consultați medicul dumneavoastră.
Anemia feriprivă nu este ceva ce trebuie autodiagnosticat sau tratat.
Așadar, consultați-vă medicul pentru un diagnostic mai degrabă decât să luați suplimente de fier pe cont propriu.
Supraîncărcarea organismului cu fier poate fi periculoasă, deoarece acumularea excesivă de fier poate afecta ficatul și poate provoca alte complicații.
Cauze
Anemia feriprivă apare atunci când organismul dumneavoastră nu are suficient fier pentru a produce hemoglobină.
Hemoglobina este partea din globulele roșii care dă culoarea roșie a sângelui și care permite globulelor roșii să transporte sângele oxigenat în tot corpul dumneavoastră.
Dacă nu consumați suficient fier sau dacă pierdeți prea mult fier, organismul dumneavoastră nu poate produce suficientă hemoglobină, iar anemia feriprivă va apărea în cele din urmă.
Cauzele anemiei prin deficit de fier includ:
Pierderea de sânge. Sângele conține fier în celulele roșii din sânge. Deci, dacă pierdeți sânge, pierdeți și o parte din fier. Femeile cu menstruații abundente sunt expuse riscului de anemie prin deficit de fier, deoarece pierd sânge în timpul menstruației.
Pierderea lentă și cronică de sânge în organism - cum ar fi în urma unui ulcer peptic, a unei hernii hiatale, a unui polip de colon sau a unui cancer colorectal - poate provoca anemie prin deficit de fier.
Sângerările gastrointestinale pot rezulta din utilizarea regulată a unor analgezice fără prescripție medicală, în special a aspirinei.
O lipsă de fier în dieta dumneavoastră. Organismul dumneavoastră obține în mod regulat fier din alimentele pe care le consumați. Dacă consumați prea puțin fier, în timp, organismul dumneavoastră poate deveni deficitar în fier. Exemple de alimente bogate în fier sunt carnea, ouăle, legumele cu frunze verzi și alimentele îmbogățite cu fier. Pentru o creștere și dezvoltare corespunzătoare, sugarii și copiii au nevoie de fier și din alimentație.
O incapacitate de a absorbi fierul. Fierul din alimente este absorbit în fluxul sanguin în intestinul subțire. O afecțiune intestinală, cum ar fi boala celiacă, care afectează capacitatea intestinului dumneavoastră de a absorbi substanțele nutritive din alimentele digerate, poate duce la anemie prin deficit de fier. Dacă o parte a intestinului subțire a fost ocolită sau îndepărtată chirurgical, acest lucru poate afecta capacitatea dumneavoastră de a absorbi fierul și alte substanțe nutritive.
Sarcina. Fără suplimentarea cu fier, anemia feriprivă apare la multe femei însărcinate, deoarece rezervele de fier trebuie să deservească propriul volum crescut de sânge, precum și să fie o sursă de hemoglobină pentru fătul în creștere.
Factori de risc
Aceste grupuri de persoane pot avea un risc crescut de anemie feriprivă:
Femeile.
Deoarece femeile pierd sânge în timpul menstruației, femeile, în general, prezintă un risc mai mare de anemie feriprivă.
Sugari și copii.
Bebelușii, în special cei cu greutate mică la naștere sau născuți prematur, care nu primesc suficient fier din laptele matern sau din laptele praf, pot fi expuși riscului de deficit de fier. Copiii au nevoie de fier suplimentar în timpul perioadelor de creștere. Dacă copilul dvs. nu are o dietă sănătoasă și variată, el sau ea poate fi expus riscului de anemie.
Vegetarieni.
Persoanele care nu mănâncă carne pot avea un risc mai mare de anemie prin deficit de fier dacă nu consumă alte alimente bogate în fier.
Donatorii de sânge frecvenți. Persoanele care donează sânge în mod obișnuit pot avea un risc crescut de anemie feriprivă, deoarece donarea de sânge poate epuiza rezervele de fier. Hemoglobina scăzută legată de donarea de sânge poate fi o problemă temporară, remediată prin consumul mai multor alimente bogate în fier. Dacă vi se spune că nu puteți dona sânge din cauza hemoglobinei scăzute, întrebați-vă medicul dacă ar trebui să vă faceți griji.
Prevenire
Vă puteți reduce riscul de anemie prin carență de fier alegând alimente bogate în fier.
Alegeți alimente bogate în fier
Alimentele bogate în fier includ:
Carne roșie, carne de porc și de pasăre
Fructe de mare
Fasole boabe
Legume cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi spanacul
Fructe uscate, cum ar fi stafidele și caisele
Cereale, pâine și paste făinoase îmbogățite cu fier
Mazăre
Organismul dumneavoastră absoarbe mai mult fier din carne decât din alte surse. Dacă alegeți să nu mâncați carne, este posibil să fie nevoie să vă măriți aportul de alimente bogate în fier, pe bază de plante, pentru a absorbi aceeași cantitate de fier ca și o persoană care mănâncă carne.
Alegeți alimente care conțin vitamina C pentru a spori absorbția fierului
Puteți spori absorbția de fier de către organismul dumneavoastră prin consumul de suc de citrice sau prin consumul altor alimente bogate în vitamina C în același timp în care consumați alimente bogate în fier. Vitamina C din sucurile de citrice, cum ar fi sucul de portocale, vă ajută organismul să absoarbă mai bine fierul din alimentație.
Vitamina C se găsește, de asemenea, în:
Broccoli
Grapefruit
Kiwi
Frunzele verzi
Pepeni
Portocale
Ardei
Căpșuni
Mandarine
Tomate