Instructiuni privind recoltarea probelor biologice

In momentul in care va prezentati pentru recoltarea analizelor, va rugam sa respectati urmatoarele recomandari:

Recoltarea probelor de urina pentru:

Urocultura:

-se face de preferinta dimineata (urina de peste noapte) sau la cel putin 3-4 ore de la mictiunea anterioara.

Se recolteaza un volum de 10-25 ml din jetul mijlociu in recipient steril de unica utilizare dedicat acestui tip de examen care va fi furnizat de laborator.

Este imperios necesara o toaleta externa riguroasa cu apa calda si sapun.

Recoltarea se face inainte administrarii oricarui tratament antibiotic.

Sumarul de urina:

-se face de preferinta dimineata (urina de peste noapte) sau la cel putin 3-4 ore de la mictiunea anterioara, primul jet de urina.

Se recolteaza un volum de 10-25 ml in recipient de unica utilizare dedicat acestui tip de examen care va fi furnizat de laborator.

Este imperios necesara o toaleta externa riguroasa cu apa calda si sapun.

Recoltarea probelor de urina la sugari:

Zona genito-urinară a copilului trebuie curatata temeinic cu apa calda si sapun.

In cazul baietilor se decalotează si se spala cu apa calda si sapun si glandul, apoi se şterge cu o compresă sterilă de la uretră către exterior.

Parintele se va asigura ca zona pubiana este uscata!

Atentie! Nu aplicati creme sau uleiuri!

Instructiuni:

Pe zona genito-urinară se atasază ferm punga pediatrică de recoltare a urinei, astfel: se dezlipeste banda protectoare din jumătatea inferioara a pungii si se fixează portiunea adeziva la nivelul perineului, astfel încat rectul sa ramana in afara pungutei.

Cand jumătatea de jos a pungii este fixata, se dezlipeste partea superioara a benzii si se continua aplicarea portiunii adezive, asigurandu-se ca orificiul urinar a fost inclus în punga. Trebuie verificat ca zona adeziva sa fie bine prinsa pe toata lungimea. Se verifica containerul periodic .

Parintii trebuie sa manevreze punga si containerul steril cu mainile curatate in prealabil, evitand pe cat posibil contaminarea probei.

Proba Addis-Hamburgher:

-Se face toaleta zonei genitale cu apa si sapun;

Prima urina de dimineata se arunca;

Pacientul ramane la pat, se recolteaza urmatoarea urina la un interval de 3 ore fara a se consuma lichide;

Se recomanda utilizarea unui urocultor (recipient steril cu volum de 30 ml. In cazul in care nu ati reusit sa va procurati unul, trebuie sa aveti grija ca recipientul folosit sa fie foarte curat si sa tineti cont de faptul de pentru efectuarea analizei este nevoie de maxim 100 ml urina;

Se aduce toata cantitatea recoltata la laborator intr-un interval de 2h de la recolatre.

Glicozurie ( glucoza urinara) :

-recolteaza urina din 24 h, pastreaza la rece, noteaza volumul emis in cele 24 h. Recolteaza in recipientul furnizat de laborator un esantion din urina din cele 24 h si transporta la laborator in cel mult 2 h.

Recipientele se eticheteaza si se transporta la laborator in cel mult 2 ore de la momentul recoltarii.

Examenul coproparazitologic: se recolteaza dimineata din scaun emis spontan in coprorecoltor fara mediu de transport , inaintea administrarii oricarui tratament antiparazitar.

Se recolteaza o cantitate mica din mai multe parti ale bolului fecal (puroi, sange).

Trebuie evitata contaminarea cu urina. Daca recoltarea a fost efectuata seara se va pastra la rece. Este indicat sa se recolteze 3 probe la interval de 5– 7 zile deorece eliminarile de paraziti sunt intermitente.

Coprocultura: se face in coprorecoltor cu mediu de transport din scaun emis spontan din zonele modificate cu mucus si sange cat mai aproape de debutul bolii si inaintea instituirii tratamentului antimicrobian .

Probele se transporta la laborator in maxim 2 ore.

Exudatul faringian: se face dimineata pe nemancate, inainte de toaleta gurii, sau cel putin dupa 4 ore de la ingerarea de alimente. Se recolteaza inaintea instituirii tratamentului antibiotic sau antimicotic.

Exudatul lingual: prelevarea se face inainte sau dupa 3-4 ore de la toaleta gurii sau ingestia de alimente inaintea instituirii tratamentului antimicotic .

Exudatul nazal: se face inaintea administrarii oricarui tratament antibiotic.

Sputa: se recolteaza dupa clatirea energica a gurii cu apa de la robinet si inaintea instituirii tratamentului antibiotic sau antifungic. Se expectoreaza sputa matinala (nu proba sumata din 24 ore) in recipientul steril. Proba se transporta la laborator in cel mult doua ore dupa momentul recoltarii probei.

Recoltarea probelor de sange: se face dimineata pe nemancate in intervalul orar stabilit de laborator, de preferat intre orele 7-11. Trebuie sa respectati indicatiile medicului care v-a recomandat analizele referitor la dieta, administarea de medicamente pentru a evita aparitia unor rezultate neconforme cu realitatea.

Daca d-vostra solicitati diverse analize, atunci trebuie sa va adresati labortaorului pentru a obtine informatiile necesare privind conditiile de recoltare.

Se recomanda ca pentru evitarea stresului copiilor, acestia sa fie informati cu rabdare de catre parinti in prealabil vizitei la laborator, ca acestia sa stie ce se va intampla in camera de recoltare. Laboratorul nostru incearca sa le creeze un mediu placut prin diverse jocuri si mobilier dedicat lor, personal empatic cu cei mici si bineinteles, suprize dedicate micutilor ce ne viziteaza.