Instructiuni privind recoltarea probelor biologice

Recoltarea probelor de urina pentru urocultura: se face de preferinta dimineata (urina de peste noapte) sau la cel putin 3-4 ore de la mictiunea anterioara. Se recolteaza un volum de 10-25 ml din jetul mijlociu in recipient steril de unica utilizare dedicat acestui tip de examen care va fi furnizat de laborator, Este imperios necesara o toaleta externa riguroasa cu apa calda si sapun. Recoltarea se face inainte administrarii oricarui tratament antibiotic. La copii probele de urina se recolteaza in recipiente speciale (pungi de plastic sterile de unica utilizare prevazute cu un dispozitiv adeziv care permit copilului sa urineze direct in recipient). Recipientele se eticheteaza si se transporta la laborator in cel mult 2 ore de la momentul recoltarii.

Recoltarea probelor pentru sumarul de urina: se face de preferinta dimineata (urina de peste noapte) sau la cel putin 3-4 ore de la mictiunea anterioara. Se recolteaza un volum de 10-25 ml in recipient de unica utilizare dedicat acestui tip de examen care va fi furnizat de laborator. Este imperios necesara o toaleta externa riguroasa cu apa calda si sapun.

Recoltarea urinii pentru proba Addis-Hamburgher: Se face toaleta zonei genitale cu apa si sapun; • Prima urina de dimineata se arunca;

• Pacientul ramane la pat, se recolteaza urmatoarea urina la un interval de 3 ore fara a se consuma lichide;
  • Se recomanda utilizarea unui urocultor (recipient steril cu volum de 30 ml. In cazul in care nu ati reusit sa va procurati unul, trebuie sa aveti grija ca recipientul folosit sa fie foarte curat si sa tineti cont de faptul de pentru efectuarea analizei este nevoie de maxim 100 ml urina;
  • Se aduce toata cantitatea recoltata la laborator intr-un interval de 2h de la recolatre.

Recoltarea urinii pentru glicozurie: recolteaza urina din 24 h, pastreaza la rece, noteaza volumul emis in cele 24 h. Recolteaza in recipientul furnizat de laborator un esantion din urina din cele 24 h si transporta la laborator in cel mult 2 h.

Recoltarea pentru examenul coproparazitologic: se recolteaza dimineata din scaun emis spontan in coprorecoltor fara mediu de transport furnizat de laborator, inaintea administrarii oricarui tratament antiparazitar. Se recolteaza o cantitate mica din mai multe parti ale bolului fecal (puroi, sange). Trebuie evitata contaminarea cu urina. Daca recoltarea a fost efectuata seara se va pastra la rece. Este indicat sa se recolteze 3 probe la interval de 5– 7 zile deorece eliminarile de paraziti sunt intermitente.
 Recoltarea materiilor fecale pentru coprocultura: se face in coprorecoltor cu mediu de transport din scaun emis spontan din zonele modificate cu mucus si sange cat mai aproape de debutul bolii si inaintea instituirii tratamentului antimicrobian . Probele se transporta la laborator in maxim 2 ore.

Recoltarea exudatului faringian: se face dimineata pe nemancate, inainte de toaleta gurii, sau cel putin dupa 4 ore de la ingerarea de alimente. Se recolteaza inaintea instituirii tratamentului antibiotic sau antimicotic.
Recoltarea exudatului lingual: prelevarea se face inainte sau dupa 3-4 ore de la toaleta gurii sau ingestia de alimente inaintea instituirii tratamentului antimicotic .
Recoltarea exudatului nazal: se face inaintea administrarii oricarui tratament antibiotic.
Recoltarea sputei: se recolteaza dupa clatirea energica a gurii cu apa de la robinet si inaintea instituirii tratamentului antibiotic sau antifungic. Se expectoreaza sputa matinala (nu proba sumata din 24 ore) in recipientul steril. Proba se transporta la laborator in cel mult doua ore dupa momentul recoltarii probei.

Recoltarea spermogramei: Inainte de examen, pacientul trebuie sa se abtina de la orice relatie sexuala pe timp de 3-5 zile, cu scopul ca sperma emisa sa corespunda cantitativ criteriilor de referinta. In ziua examenului, dupa ce a urinat pentru a elimina germenii prezenti intotdeauna in canalul uretral, barbatul isi recolteaza singur sperma prin masturbare. Nu este recomandabila recoltarea prin “coitus interruptus” deoarece se poate pierde portiunea initiala a ejaculatului care contine un numar crescut de spermatozoizi; pH-ul acid al secretiei vaginale poate, de asemenea, influenta caracteristicile spermatozoizilor.
Se aduce intreaga cantitate a ejaculatului la laborator. Timpul pana la aducerea probei nu trebuie sa depaseasca 1 ora; daca este posibil, pe toata durata transportului sperma trebuie pastrata la 37°C.
 Este preferabil sa se repete analiza dupa minim 7 zile, dar nu mai mult de 3 saptamani, iar daca se ob?in diferente mari intre cele doua probe, sunt necesare investigatii suplimentare, deoarece numarul de spermatozoizi poate varia considerabil de la o proba la alta.

Recoltarea probelor de sange: se face dimineata pe nemancate in intervalul orar stabilit de laborator, de preferat intre orele 7-10. Trebuie sa respectati indicatiile medicului care v-a recomandat analizele referitor la dieta, administarea de medicamente pentru a evita aparitia unor rezultate neconforme cu realitatea. Daca d-vostra solicitati diverse analize, atunci trebuie sa va adresati labortaorului pentru a obtine informatiile necesare privind conditiile de recoltare.
Se recomanda ca pentru evitarea stresului copiii sa fie pregatiti psihic, inainte de recoltare.